Kezdőoldal

Alakformálás

Masszázs

Kozmetika

Dermionológia arc és test oxigénionos anti ageing kezelés

Tű nélküli mezoterápia

Napsugár fekvő infraszauna

Szépséget ajándékba

AKCIÓK!

Újdonságok

Programjaink

Írásaim

Átváltoztatjuk

Aktuális

Kapcsolat

 


"szösszeneteim...."!
(talán érdemes olvasgatni)

 

 

 

 

 

R Szép Ildikó

Hááát....ezért érdemes felkelnem, s nap mint nap, szeretettel tenni a dolgomat :)
Késésben vagyok... Megérkezem a nap első vendégeként, legkisebb gyermekem kíséretében. A gyertyák már vidám fénnyel lobognak. Jó ide megérkezni; bár most izgulok a tizenöt perces csúszásom miatt. Sokszor feszített a tempó... Ildikó mosolyogva fogad. Épp azon gondolkodott, hogy Ő írta-e el az időpontot. Sűrű elnézés kérés közepette szabadulok meg a kezeléshez fölösleges ruhadaraboktól. Szabadkozom, amiért a gyerek is jött ( nincs óvoda és már nem volt időm elvinni mamához). Ildikó csak mosolyog és megnyugtat, hogy nincs semmi gond. "Elhelyezi" a gyereket is és kezdődhet a "munka". Kavitációs zsírbontó kezelés. Mit ne mondjak, rám fér! Ez a harmadik alkalom. Már nem lep meg, hogy a fülemben hallom széteső zsírsejtjeim sikolyát. Nem bánom, hogy visítoznak. Sőt! annak örülök, minél hangosabbak az egyébként kellemes "masszírozás" közepette. A gyerek érdeklődve figyel, olykor kérdez. Ildikó türelmesen magyaráz. Jön a dögönyözős rész; nyílnak a nyirokutak. Mindeközben beszélgetünk az élet nagy és apró-cseprő dolgairól, vidám és szomorú dolgokról. Kedves, nyílt, őszinte, figyelmes ember a beszélgetőpartnerem. Szeretek ide jönni. Az idő csak úgy röpül. A test mellet a lélek is könnyebb lesz, felszabadul. A gyerek kíváncsi, körbejár. Felfedezi a masszírozós fotelt. Új vendég érkezik, miközben én az utolsó felvonáshoz érkezem. Vörös foton. Aki próbálta már, tudja milyen. S, azt is tudjuk, hogy elengedhetetlen a feszesedéshez. Jönnek a fokozatok..., már 11-nél tartunk. Ildikó szerint kemény vagyok, pedig én talán már megállnék, de csak 2 fok van hátra a maximumig . Hát legyen! És lett! Csak az első pár pillanat nehéz, aztán már gyerekjáték a következő harminc perc. A közben érkezett vendég mellett a kifiam is kap egy kis kényeztetést. Ildikónk bekapcsolja neki azt a frankó fotelt. És a gyerek (is) boldog! Változás, szépülés, feltöltődés. Itt kapunk segítő kezet, bátorító szavakat, szívet melengető mosolyt. Lejárt az idő. Összeszedjük magunkat, köszönünk mindent, indulunk. Kiérve megszólal a gyerek: Jól éreztem magam!! S ezzel nincs egyedül. :)) Biztosan jövök/ jövünk még... Nyeremény volt ez a három alkalom és ezt szó szerint értem. Reménykedve osztottam meg a bejegyzéseket. Az izgalom és várakozás nem volt hiábavaló!! KÖSZÖNÖM! Visszajövök még. Vissza kell jönni!Ha csak egy -egy rövid beszélgetés erejéig is.Mert itt ezt is lehet. Mindig örülnek neked!
Tünde Papné Nagy Ezt én sem írhattam volna szebben! De véleményem szerint minden vendég így érez, csak nem írták még le! wink hangulatjel smile hangulatjel

 

2013. 02. 02.

Örömmel hallgattam meg egyik vendégünk beszámolóját, miszerint a "Testőr" c. tv. műsorban ugyanannnak az alakformáló gépnek a működési mechanizmusát mutatták be, amit mi is előszeretettel vetünk be a lefogyhatatlan zsírpárnák lebontásához. Ez nem más, mint a 3in1 ultrahangos - kavitációs közkedvelt készülék. A műsorban elhangzott, hogy az addig elért legjobb eredmény 15 cm volt. Nos azt hiszem nekünk ezt sikerült túlszárnyalnunk. Az egyik viszonylag robosztus alkatú vendégünk csípő körméretéből 2,5 hónap alatt sikerült 25 cm-t lefaragnunk, egy másik vendégünk has körméretéből pedig 15 cm-t. Ez azért nem rossz:)

Sokszor elgondolkodtam már azon, hogy a szalonunkban a fogyás érdekében bevetett készülékek közül melyik a kedvencem, vagy melyiket szeretem legkevésbé, de egyik esetben sem jutottam dülőre. Végül is én úgy vagyok ezekkel a gépekkel, mint ha a saját gyerekeim lennének. Mindegyiket szeretem, hisz mindegyik becsülettel végzi dolgát, mindegyik más-más irányból támadja meg a súlyfelesleget, a zsírsejteket és a nagy összefogás eredménye, a hatékonyság. Én azt gondolom, szalonunkból nem igen távozott még elégedetlen vendég, persze ehhez az is kell, hogy hajlandó legyen velünk együtt működni.

Épp tegnap jegyezte meg egy vendégünk, hogy úgy dolgozunk, mint ha testszobrászok lennénk. Hát igen! Innen egy kicsit..... onnan egy kicsit..., addig "faragjuk, csiszoljuk, igazítjuk, alakítjuk" amíg elérjük a - testalkathoz képest - tökéletes eredményt!

.....szeretem a vendégeimet:)

2012. június 20.

Ezzel az egyedülálló, igen sokrétű akciónkkal célunk, hogy támogassuk mindazokat, akik - nyártól, nyaralástól függetlenül is – végérvényesen szeretnének megszabadulni a nők három ádáz ellenségétől a lefogyhatatlan ZSÍRPÁRNÁKTÓL, a NARANCSBŐRTŐL és nem utolsó sorban a RÁNCAIKTÓL!

Nő lévén - sajnos saját tapasztalatból eredően is - tisztában vagyok azzal, hogy a terhességgel, a kor előrehaladtával, hormonháztartásunk " imbolyog", testünk működése megváltozik, amit persze borzasztóan utálunk! És azzal is tisztában vagyok, hogy a fogyni, szépülni vágyók nem igen ismerik – de nem is kell – egy-egy kezelés hatékonyságát. A bőség zavarával küszködve próbálják kiválasztani a számukra legjobban megfelelő test, vagy arcszépítő kezelést, amivel kordában tarthatják térfogatukat, ráncaikat.

Szeretném hozzáfűzni, hogy mint ahogyan oly sok minden másban, a szépészetben sem mindig a legújabb, a legdrágább ajánlatok a legjobbak, a leghatékonyabbak. Van, hogy egy „celeb” nyomására választ az ember, mert, hogy ha ő csont sovány lett akármitől, akkor 100 % biztos, hogy én is az leszek. (Ne feledjük el, hogy ők többnyire nevüket adják az egészhez, ezért ingyen kapva a kezeléseket, vagy továbbmenve, esetleg szép kis tiszteletdíjat kapnak mindezért)

Jönnek sorban a csodaszerek, a csodakészülékek – van, hogy csupán a neve változik meg egy-egy gépnek, csupán ettől lesz „legújabb eljárás” - de súlyunk, térfogatunk szinte semmit nem mozdul. Ha változik legtöbb esetben annak köszönhető, hogy közben szigorú diétát tartunk, és persze mozgunk.

A „fogyasztást”, szépészetet sajnos nagyon sokan, csupán jó üzleti fogásnak, befektetésnek tekintik. A tulajdonosok – tisztelet a kivételnek – legtöbb esetben be sem néznek az üzletbe. Mert van pénzük, berendeznek egy full extra szalont majd rábízzák az alkalmazottakra. Nem igazán foglalkoznak a kezelésekkel, azok hatékonyságával, „jó drágák voltak a szerkentyűk, akkor biztosan a legjobbak” gondolják, és ezzel el is van intézve.

A másik véglet, hogy egyetlen „alakformáló gép” beszerzése után, már kikiáltják, fogyiszalonnak üzletüket és ettől az egyetlen szerencsétlen géptől várják a csodás átalakulást.

ISMÉTLEM! TISZTELET, A KIVÉTELNEK!

Visszatérve hozzánk.

Nagyon jó látni, amint vendégeink végre megszabadulnak a már, már lefogyhatatlan zsírpárnáktól, a narancsbőrtől, ráncoktól. Ők nem csak külsőleg, belsőleg is megváltoznak. Egészségesebb életmódra váltanak, anélkül, hogy észrevennék, és ami a legfontosabb, szebbnek, csinosabbnak látják magukat, ezáltal NŐ AZ ÖNBIZALMUK, ami megváltoztathatja egész életüket. „Szép testben, szép lélek”! Nem véletlen ez a szlogenünk.

Persze ezeket a kezeléseket is célszerű minél fiatalabb korban elkezdeni, amíg a bőr rugalmasabb, könnyebben visszanyerheti - a fogyást követően - feszességet, könnyebben erősödik a kötőszövet. Természetesen ugyan ez vonatkozik az arcbőrre, nyakra, dekoltázsra is. Minél előbb kezdjük el kezelni, annál nagyobb az esély, hogy, bőrünk megtelik fiatalsággal. "Örök fiatalságot nem ígérünk, de késleltetett öregedést igen"!


Igen sokat tudunk alakítani a genetika okozta alma, vagy körte alkaton. Az ultrahangos kavitációs zsírbontó kezelésünknek köszönhetően a leadott zsírpárnák, kilók, centik szó szerint: leolvadnak testünkről. Az ultrahang kavitációt képezve, mozgásba hozza a zsírsejteket, minek hatására felmelegszenek, és folyékony halmazállapotúvá változnak. A kavitációs kezelést követően, a rádiófrekvenciás nyirokmasszázzsal a lebontott zsírsejteket a nyirokrendszer irányába tereljük, melyet a közel napi 3-4 liter folyadék bevitelével segítünk kiüríteni szervezetünkből.

Írhatnék kezeléseink jótékony hatásáról még oldalakon át, - hisz a fent leírt kezelés, csupán egy a sok közül - de beszéljenek helyettem a tettek! Ki kell próbálni!

Utószóként, mindenkinek azt javaslom, hogy ha bárki arra adja fejét, hogy valamilyen gépi, vagy manuális kezelés segítségével kíván megszabadulni a plusz centiktől, narancsbőrtől, ráncoktól akár nálunk, akár máshol, alaposan járja körbe, a kezelések menetét, győződjön meg azok hatásáról, gondolja meg ezerszer, hogy mire költi megtakarított pénzét.
Nem szégyen! Kérdezzen, kérdezzen, kérdezzen! s ha a válasz nem meggyőző.....még mindig van számos lehetőség:)

Én garantálom kezeléseink eredményes hatását és nem ismerek lehetetlent:)

La Bonita út a jó közérzethez!

 

2012. március 03.

Verőfényes napsütésre ébredtem:) Fantasztikus érzés, hisz igazából hónapok óta nem láttuk a napocskát. Nos ennek a verőfényes napsütésnek is van töménytelen jó oldala, hisz vidámságot, jókedvet, optimizmust, pozitív gondolkodást hoz az életünkbe, de sajnos van rossz oldala is. Amint megjelenik a tavasz első napsugara, egy valamire való háziasszonyban megjelenik a takarítási, selejtezési kényszer. Mindent koszosnak, porosnak, lomosnak lát és azonnal elhatalmasodik fejében a nagytakarítás gondolata.

Nos, az lenne a természetes, hogy ez a "nagytakarítás" gondolat, ne csupán a lakásunkkal, kertünkkel, autónkkal, garázsunkkal kapcsolatban jutna eszünkbe, hanem a testünkkel is.
Szervezetünk egy ideig hagyja, hogy kizsigereljük, de előbb-utóbb megjelennek az intő jelek. Előbb leülésre majd kényszerpihenőre küldi testünket, a nem figyelés, az állandó hajsza, a "majd holnaptól...." jobban odafigyelek magamra, nem idegeskedek annyit, egészségesen táplálkozom stb. Én azt gondolom, a "kényszerpihenő" egyikünknek sem hiányzik. Ezek a gondolatok sajnos magamból kiindulva kerülnek papírra, hisz hónapok óta egyetlen napot nem pihentem, csak vettem, csiptem, loptam a tartalékolt energiámból, de adni nem igazán adtam semmit, csupán időnként elbolondítottam szervezetemet jó adag édességgel! Nesze neked! Persze tisztában voltam, vagyok azzal, hogy ez amolyan önámítás, és többet ártok magamnak ezzel, mint amennyi "boldogsághormont" kapok. Az édességnek semmi tápértéke, csupán rengeteg kalóriatartalma van, ami a legveszélyesebb területen kezdi kényelembe helyezni magát, és ez nem más, mint a pocak.

Szóval, bár süt a nap, de most még hideg van a lakás nagytakarításához, kezdjük a testünkkel, hogy amikoris melegebbre fordul az idő és ezer más dolgunk lesz, telve energiával, veselkedjünk hozzá.

Ha belenézünk a tükörbe, szembesülünk tetőtől talpig lestrapált testünkkel, mely aztán magával vonja az ön útálatot, a lelki sanyargatást, depressziót, dühöt: - hogy lehettem ekkora őrült, hogy nem figyeltem magamra! Hogy nézek ki! Mintha nem is én lennék! Ez egy tragédia!

És valóban az, hisz csupán kivülről látjuk magunkat, a ránk tapadt zsírpárnákat, a kialakult ráncokat, azt viszont nem, hogy mekkora kárt okoztunk a téli punnyadással, nassolással, evési rohamokkal szervezetünknek.
Itt az ideje magunkba szállni!
Első feladat: egy alapos méregtelenítés!
Második feladat: esetleg az utolsó pillanatban még egy gyors arccsiszolás, arctisztítással egybekötve!
Harmadik feladat: és talán ez a legnehezebb - persze, csak akkor, ha nincs segítség - megszabadulni a felesleges zsírpárnáktól közben szép lassan áttérni egy egészségesebb életmódra!
Negyedik feladat: táplálni, feltölteni a hideg - netán az idő - a stressz által meggyötört arcbőrünket!
Ötödik feladat: már most megszabadulni a májfoltoktól, még mielőtt jobban megerősödik - mindezt hámlasztás, különösebb drasztikus beavatkozás nélkül!
Hatodik feladat: és ez talán a legfontosabb! Felkészíteni testünket a nap káros sugarainak kivédésére!

Ez csupán leírva tűnik soknak! Csak az első lépést kell megtenni, és a többi megy, mint a karikacsapás:)

Melyik az az első lépés? Hát átlépni küszöbünket!

La Bonita! Nyár u. 10. Telefon: 06-30/530-4340
Út a jó közérzethez!

.....................................................................................................................


2011.09.03.

Nos azt hiszem a dinnyeszezonnak és az uborkaszezonnak egyaránt búcsút mondhatunk.

Akár tetszik akár nem, vége a nyárnak, a nyaralásnak, a kerti partiknak, grillezésnek, sütésnek-főzésnek és következik, a nem szeretem időszak. Most mindenki álljon meg egy pillanatra és szálljon magába, gondolkodjon el azon, mi mindent vétett ez alatt a pár hónap alatt - természetesen a legnagyobb élvezettel - a teste, a szervezete ellen.........!

Én elgondolkodtam! Az eredmény? Nem vagyok büszke rá:(

Mielőtt elkezdődött a bikini szezon keményen küzdöttem azért, hogy a hájam ne buggyanjon ki a fürdőruhából, a feszes nyári ruha tökéletesen álljon rajtam, s a nyaralás alatt, a lehető legjobb formámban tündököljek .....stb.

Aztán jött a nyaralás! Előbb iszonyatos akaraterővel próbáltam odafigyelni az étkezésre, de ahogy teltek a napok egyre inkább elengedtem magam, mert ugye ha már nyaral az ember, akkor adjon meg testének lelkének mindent, amit megkíván. Imádom az édességet, ettem is rendesen, minél többet minél gyorsabban, hogy a lelkiismeret furdalásom nehogy felülkerekedjen. Mert ugye ha már megettem, akkor furdalhat.....nincs mit tenni.......!

Pár kilóval gazdagabban, megérkezve a nyaralásból, itthon aztán kezdetét vette a grillezés a barátokkal! Nem is merem leírni, mennyi kalória tűnik el egy-egy ilyen kerti parti alatt! Egyik evészet, követte a másikat. Hogy mi az a kalória? Kit érdekelt! A lényeg, hogy jól éreztük magunkat.

Most viszont, miután az első hűvös napon megpróbáltam belepréselni magam, majd összegombolni kipárnázott derekamon a szűk farmernadrágomat, azt hittem dobok egy hátast! Akár egy michleine baba!

Utálok tükörbe nézni, nem jön rám semmi és még sem tanulok saját hibámból, mohóságomból, minden évben végig csinálom. Most megpróbálom helyrehozni mindazt – persze, sokkal keményebb munkával - amit élvezettel elrontottam. Mert ugye…. nyakunkon a karácsony és jön egy újabb zabálási időszak, és azon felkiáltással, hogy "egyszer van karácsony" csak nem fogom megvonni magamtól a finomabbnál finomabb étkeket:)

A plusz kilók ledolgozása mellett, akad itt más teendő is. Bőrünk feltöltése „tápanyaggal”, hisz a meleg, a napozás rendesen kiszárította bőrünket. Egy jó kis tengeri sós radírozás segít megszabadulni az elhalt, hámsejtektől, így a tápláló krémek hatóanyagai, sokkal könnyebben jutnak be bőrünk mélyebb rétegeibe visszahozva annak bársonyosságát, rugalmasságát, hosszan megtartva annak gyönyörű barnaságát

...........................................

Hámozd le könnyedén a narancsot…..!
Bőséges a termés, de sajnos nem a narancsfán.
(Dejavu 2011. 06. 09.)

„Nyár van, alig fürdőruhában, égetem magam a napon……” nos, ezt a zenét hallgatva, eszembe jutott egy s más.

Először is hatalmas nyilallást érezve oldalamban döbbentem rá, hogy pár hét, s kezdetét veszi a jól megérdemelt pihenés, nyaralás, ami persze nálam elképzelhetetlen vízpart, napfürdőzés nélkül. Vegyes érzelmekkel tele, vonszoltam magam a „mindent megmutató” hatalmas tükrös gardróbhoz. Örültem, hisz nem sokára lábamat lógatva élvezhetem a tenger simogató hullámait, de féltem a tükörtől, hisz a tükör, nem hazudik, a tükör mindent megmutat.

A nők örök problémáját, a hasunkon, combunkon, fenekünkön lerakódott zsírt, a makacs narancsbőrt, ami kíméletlenül ragaszkodik minden korosztályhoz, vékonyakhoz, vaskosakhoz, sportosakhoz, túlsúlyosakhoz egyaránt. Amitől sem mozgással, sem pedig kemény diétával nem tudunk szabadulni.

A tükör előtt állva - reménykedtem ugyan, hisz az utóbbi időben, egy számomra nagyon fontos esemény miatt jobban odafigyeltem étkezésemre, végigcsináltam néhány méregtelenítő kúrát, s ha időm engedte, rábíztam testem ügyes kezű, masszőrünkre, aki alakformáló gépeinkkel, már-már bűvészi mutatvánnyal vette kezelésbe problémás testrészeimet - féltem. Féltem a látványtól!

És a tükör most sem hazudott, de amit fürdőruhámban mutatott, nem volt rossz.

Most már bizton állíthatom, hogy gyors segítséget, az ultrahangos - kavitációs zsírbontó kezelés, vagy a görgőfejes vákuum masszázs hozott.

Csak az a fránya édesség ne lenne olyan csábító! Na, ehhez kell igazán az ellenálló kitartás, akaraterő! …és nekünk ugye, abból sok van!

Jó közérzetünk, jól ápoltságunk és nem utolsó sorban biztonságunk érdekében, néhány kozmetikai arc és testápoló kezelésnek is célszerű alávetni magunkat.

Nyaralás előtt, mindenképp szabaduljunk meg a pattanásoktól, miteszerektől, tehát javasolt egy nyomkodásos arckezelés, majd egy alapos hidratálás. Talán a legkellemetlenebb kozmetikai lépés a szőrtelenítés, de sajnos ahhoz, hogy a strandon – vagy az utcán egy mini szoknyában - jól érezzük magunkat, nincs mese, meg kell tennünk.

Szándékosan hagytam utoljára talán a legfontosabbat, bőrünk napozásra való felkészítését, mely nem csupán esztétikai kérdés.

Ez a speciális kezelés, serkenti a szervezet belső védekezését, aktiválja a természetes melanin képződést, egyenletes barnulást eredményez.

A termékcsalád antioxidáns hatóanyagokat tartalmaz, melyek megakadályozzák a bőr fényhatására történő öregedését.

A hazánkban egyedülálló napozásra, felkészítő testpakolás, úgy nevezett Phy - saccaride barna alga hatóanyagot tartalmaz, mely a bőr alsó rétegében fejti ki, védekező hatását az UV sugarak káros hatása ellen. Napallergiásoknak, érzékeny bőrűeknek, azoknak, akik hajlamosak a májfolt kialakulására, akiknek túl sok anyajegy borítja testüket, elengedhetetlen. A befejezés lehet, kicsit szárazra sikeredett, de kell, hogy védjük a bőrünket!

Szép nyarat kívánok, mindenkinek!

 

Szép testben, szép lélek!
(Dejavu 2011.03.04.)

Bár pillanatnyilag hihetetlennek tűnik, de, amilyen gyorsan szalad az idő, hipp, hopp s máris ajtónkon kopogtat a tavasz. Ilyen kitartó, hideg tél, talán még soha nem volt, mint az idei, így érthető, hogy a hosszú szürkeség keményen rányomta bélyegét hangulatunkra. Befordultunk, feketébe, sötét színekbe burkolóztunk s észre sem vettük, hogy nem csak a nyomott hangulat ragadt ránk.

Nos! Ennek vége! Ébresztő! Menjünk a tavasz elébe! Hozzunk egy kis színt az életünkbe. Félre a téli depresszióval!

Itt az ideje, hogy szembenézzünk magunkkal. Új tavasz, új érzés, új szerelem, új külső, új…új…új! Megújulás!

A megújulás utáni vágy, persze mindenkinél másként jelentkezik. Van ki új szerelem után kutat, van ki meglévő kapcsolatába visz némi varázslatot, s bár problémáink nem oldódnak meg, de a szürkeség nyomában a nap, első sugarai ködként terítenek fátylat gondjainkra, problémáinkra.

Sajnos egy magára valamit is adó nő életében – beleértve jómagamat is – az első tavaszi fuvallat kellemes érzése, hamarabb elillan, mint kellene. A napsugarak simogató hatására, iszonyatos késztetést érzünk arra, hogy kirámoljuk a szekrényünket, előszedjük a tavaszi, nyári cuccokat és jó mélyre elrejtsük a hosszú télen át viselt, már igencsak megunt téli holmikat! Nos, ekkor ér bennünket a döbbenet. A tél során nem csak a nyomott hangulat ragadt ránk. Tehetetlenül állunk két ruha kupac között. Az egyikben ott a színes, tavaszi, sok mindent megmutató tavaszi nyári kollekció a másikban ott a kényelmes bő, téli viselet. Az egyik csábító, a másik kényelmes! De hogyan kerültek - velünk együtt - padlóra? Első felindulásból, - természetesen családtagjaink távollétét kihasználva - lázas izgalommal kikapjuk a szekrényből kedvenc tavaszi, nyári ruhadarabunkat és lelkesen megpróbáljuk magunkra rángatni. Sajnos rángatni, mert nem jön ránk. Itt valami tévedés van – gondoljuk reménykedve - s miközben ledobjuk, már mohón vesszük a következőt…..a következőt ….a következőt és egyre inkább úrrá lesz rajtunka letargia. Ez itt, szorít, az ott szűk, ezen a cipzár nem jön fel, a másik nem ér össze! Ledöbbenve ülünk a két kupac között!

Itt háj, ott háj, zsírpárna, narancsbőr! Kétségbeejtő!

Amit a téli hónapok alatt elszúrtunk, most kétségbeesetten megpróbáljuk - „pár nap” - alatt helyrehozni. Edzeni, diétázni kezdünk, de sajnos nem olyan egyszerű megszabadulni a felesleges zsíroktól, mint összeszedni azt. Egy-két nap lelkesedés után akaraterő híján aztán feladjuk, belekapunk egy újabb esztelen diétába, egy újabb testedzésbe, bekapkodunk mindenféle „csodabogyót”, de hiába. A centik nem változnak, sőt mindezt látván, elkeseredésünkben az evésbe, sőt inkább az édességfalásba menekülünk. Persze mindezt eszeveszetten téve, még mielőtt lelkiismeret furdalásunk felülkerekedne falánkságunkon.

Sajnos testünk különböző területei még a rendszeres testedzés és a legszigorúbb diéta betartása mellett is zsírt tárolnak. Kigömbölyödik a has – csípő - popsi, megereszkedik a fenék és még sorolhatnám. Ezeken a helyeken kemény edzéssel, fogyókúrával is nagyon nehéz elérni bármilyenfajta változást, főleg ha hagyjuk évről-évre terebélyesedni. A "tartalékok" főleg a bőr alatti zsírsejtekben, azok megnagyobbodásával halmozódnak fel és szinte, lehetetlen megszabadulni tőlük. Előbb csak a zsírpárnák, később pedig már a narancsbőr alakul ki, ami persze – sajnos - folyamatosan súlyosbodik.

Szerencsénkre, ma már ezekre a tünetekre is van gyógyír, műtéti beavatkozás nélkül, fájdalommentesen.

 

Különböző testkezelő gépek bevetésével csökkenthetők illetve megszűntethetők ezek a makacs „kellemetlenségek”. Nem beszélve a ma már olyannyira közkedvelt, hatékony ultrahangos zsírbontásról. Már az első – tudatosan felépített – pár kezelés után látványos a változás, mely fokozza lelkesedésünket, elszántságunkat. Eltűnik a zsírpárna a narancsbőr, megszűnik a vizesedés, helyreáll az egészséges vér- és nyirokkeringés. De ami a mi szemszögünkből – már az egészségen kívül - a legfontosabb: szebbek, karcsúbbak, fiatalosabbak leszünk s nyáron elégedetten, nyugodtabb lélekkel húzhatjuk fel a bikinit, s indulhatunk a strandra!

 

Nos Hölgyeim! Van még pár hónapunk! Készüljünk együtt a nyárra, hogy varázslatos külsővel, gyönyörű, egészséges bőrrel, ragyogjunk párunk oldalán….vagy lépjünk a hódítás útjára, vagy legalábbis, valamilyen szinten elégedettek legyünk testünkkel!

..........................................

 

KIS KARÁCSONY, NAGY KARÁCSONY

Bár hatalmas léptekkel közeledik a szeretet ünnepe, nem igazán érzem lelkemben azt a fajta melegséget, melyet legszebb gyermekkori emlékeim között őrzök. Nem voltunk gazdagok, a fenyőfánk nem magasodott az égig, nem úszott fénypompában kicsiny házunk, nem kaptam méregdrága ajándékokat, de a cserépkályha melege, a néhány szál gyertya, csillogó fénye, a szobát elárasztó fenyőillat s a szüleim szeretete, meseszerűvé varázsolta számomra az ünnepet. A magunk készítette díszek, a csokoládés papírba csomagolt dió, a vékony papír csíkokból ragasztott lánc, a mézeskalács figurák és persze a kommersz szaloncukor voltak a fa ékességei.

Nos! Ez az idő, elmúlt! Talán mert felnőtt fejjel másként nézünk a világra, talán mert, a bőség zavarával küszködve azt sem tudjuk, mit vásároljunk össze, talán mert a körülöttünk zajló események, anyagi gondok miatt feszültek, ingerültek vagyunk, talán mert ez alatt a két nap alatt „ha kell, ha nem” ajándékhalmazzal próbáljuk pótolni azt a figyelmet, szeretetet, amit évközben elmulasztottunk.

 

Az ünnepi előkészületek, a karácsonyi forgatag, bevásárlás, takarítás a finomságok elkészítése rendesen leszívja energiánkat. Összejön a család apraja nagyja és mi megpróbáljuk véghezvinni a lehetetlent. Mindenből a legjobbat, legszebbet, legfinomabbat adni, minden részletre odafigyelni, mindenkinek a kedvében járni s a nagy nyüzsgés közepette észre sem vesszük, az idő múlását. Gyermekeink már csomagolnak, s indulnak a szürke hétköznapok felé.

 

Ilyenkor bizony mindnyájunknak jól esne egy kis kényeztetés. Valami, ami csak nekünk szól, amire általában nem igazán fordítunk figyelmet, időt, pénzt, mert mindig van fontosabb. Valami, ami feltölt energiával, ami megszépíti testünk – lelkünk.

Szeretetben gazdag, nyugodt békés ünnepeket kívánok!
R. Szép Ildikó

 

2010.11.02

Az emberi felelőtlenségről!

Ennek a pár sornak, melyet most papírra vetek, tulajdonképpen semmi köze a fogyáshoz, a műkörömhöz, a fodrászathoz, szépségápoláshoz....stb, de úgy érzem közre kell adnom, mert tanulságos, óvatosságra int.

Bár... ha jobban belegondolok, még is csak kapcsolódik a "szép testben, szép lélek" szlogenünkhöz.

Lássuk!

Akik ismernek, tudják, hogy az állatok szeretete, meghatározója egész életemnek. Nem tudok tétlenül elmenni egyetlen beteg, sérült állat mellet sem. Orvoshoz viszem, vagy segítséget hívok...de semmiképp nem hagyom sorsára.

Az én szőke labradorom iránti rajongásom pedig, leírhatatlan, megfogalmazhatatlan. Napomnak, legszebb szaka volt, amikor időjárástól, napszaktól függetlenül legyalogoltuk 6 km-es távunkat. Teljesen kikapcsolódtam, a napi gondok, bajok elszálltak, nem volt semmi más, csak mi ketten.

Az igaz, hogy mindig rettegtem a nagyobb kutyáktól, ezért olyan úton mentünk, ahol - elvileg - semmi esély nem volt arra, hogy szembetalálkozzunk egy nagytestű, agresszív "vadállattal". Egy héttel ezelőtt azonban, valóra vált a lehetetlen egy rémálom képében, melyen nem tudom, valaha is túl teszem-e magam.

Már hazafelé baktattunk a Baumax és a társasházak közötti gyalogos-kerékpáros úton, amikor észrevettem, - sajnos a sötét miatt már későn - a dudvás terület közepén lévő hatalmas kutyát. Tőle pár méterre, ott állt a gazda a kutya pórázát kezében lóbálva. Nos ezt látva ijedtem meg igazán. A nápolyi masztif, amint észrevett bennünket - mivel semmi nem gátolta - felénk iramodott. A labradorom bámennyire is jól nevelt, szófogadó - mint mindig - most is pórázon volt. Leültettem, gondoltam, talán így elkerüljük a bajt. Tévedtem. A vérszomjas állatt jött és harapott. Nem teketóriázott, nem morgott, hadakozott - hisz nem is volt kivel, mert Rudolf a kutyám, fegyelmezetten ült. Ült és nyüszítve viselte, a vérengző támadását. Nem mertem elengedni, keményen fogtam - közben sírva, ordítva segítégért kiabáltam - mert féltem a nagyobb bajtól. Duplán! Hisz ott voltunk a forgalmas Kosboron, az autók jöttek-mentek mellettünk....de megjegyzem: senki nem állt meg. A segítségért kiáltó szavaimat, elnyelte a sötétség.

A gazda - kezében a pórázzal - tisztes távolságból szólongatta a kutyáját, közben a k.... anyámat szidva hogy "....miért viszem arra a hülye kutyámat sétálni". Én a vérző, sérült kutyámmal mozdulni sem mertem. Egy pillanatra úgy tünt, sikerül megfonia kutyáját, de a hatalmas állatt lódult egyet és ismét ott volt a kutyámon. Ekkor - nem tudom mi adott erőt, mi segített - nem goldolkodtam, nem számoltam a következményekkel, egy hatalmasat rugtam a masztif pofájába. Utána nem tudom mi történt. A sokktól teljes filmszakadással, hátra sem nézve elvonszoltam a kutyámat, hogy mielőbb orvoshoz vigyem. Három órán át műtötték.

Az állatkórházban vettem észre, hogy az egyik ujjam nem úgy áll, ahogy kellene. Állatkórházból, a sürgősségire rohantunk. Ott derült ki, annyira görcsösen védtem a kutyámat, hogy az egyik ujjam darabosra tört, meg kell műteni.

Hétfőn éjszaka a kutyám miatt a sokktól remegve, kétségbeesetten aggódtam, szerdán pedig műtütték - drótozták - az én ujjamat.

Azóta az életünk fenekestől felfordult! A kutyusomat csövekkel a hasában adták ki a kórházból, egy pillanatra sem lehet magára hagyni. Én idegileg kikészültem, nem beszélve a fizikai fájdalomról, amit a darabosra tört ujjam, majd a műtét utáni fájdalom okozott. A csöveket a kutyusból már kiszedték, a varratokat később. Az ujjamból a drótokat kb. 3-4 hét múlva.

Egyenlőre azt sem látom, hogy fizikailag mennyi időn belül jövünk rendbe, azt pedig hogy lelkileg mikor? fogalmam sincs!

....s mindez, egy felelőtlen ember miatt, aki rendszeresen póráz nélkül hagyja garázdálkodni a kutyáját!

..................................................

"Csak Úgy"

"Mindenki a maga lovát dícséri" gondolhatják, akik a következő soraimat olvassák. Akik viszont ismernek, tudják, hogy nem kenyerem az efféle mellébeszéd. Gyakran a szemem beszél helyettem s azt még ha akarnám sem tudnám befolyásolni.

Pár évvel ezelőtt néhány kolléganőmmel bementünk egy üzletbe vásárolni. Az akkori főnökasszonyom szerette volna egy újabb kosztümmel gyarapítani ruhatárát. Már akkor majdnem dobtam egy hátast, amikor a válfáról levett és bevitt a próbafülkébe egy borzalmas darabot, de egy árva szót nem szóltam, csak meghúzódva álldogáltam a háttérben. Miután felpróbálta és kijött a fülkéből, kolléganőim jó nagyokat "benyalva" agyba-főbe dícsérték. "húúú ez igen! Nagyon csinos vagy! Nagyon jól áll....ezt meg kell venned stb stb"

A főnökasszony hirtelen sarkonfordult, bevonult a próbafülkébe, lerángatta magáról a hacukát, majd vásárlás nélkül folytattuk utunkat. A kolléganőim nem tudták elképzelni mi történt. Kérdezgették, miért nem vetted meg, hisz nagyon jól állt rajtad, mintha rád szabták volna.....stb. Ő csupán ennyit válaszolt:
- Elég volt lányok! Bár Ildi egyetlen szót sem szólt, elég volt ránézni az arcára, rögtön tudtam, hogy ezt a ruhát nem nekem találták ki.

Hogy miért írtam le ezt a kis történetet? Döntse el ki-ki maga!

 

Bár két gyereket neveltem, vezettem a háztartást, mostam, főztem takarítottam, kertészkedtem, keményen dolgoztam a munkahelyen, mindig odafigyeltem magamra. Amióta el kezdtem járni, napi rendszerességgel sportolok, huszonévesen - anyagi lehetőségeimhez képest - el kezdtem használni az első szemkörnyékápolót, s ekkor állítottam össze saját magamnak, az első méregtelenítő teát, mindezt magamért. Maximalista lévén, akkor kreáltam elméletemet, miszerint "attól, hogy egy nő kihúzott sorsjegy lett, még nő maradt"! Esténként, sokszor én is inkább leültem volna a tv előtt pattogatott kukoricát majszolni, de miután a lányoknak elolvastam az esti mesét, felpattantam a szobabiciklire s egy órát tekertem, vagy hullahopkarikáztam, vagy aerobicoztam. És még sorolhatnám.
Így pár évvel a hátam mögött, azt mondhatom: milyen jól tettem.

Itt az ideje, hogy a lényegre térjek. A fenti sorokat csupán azért vetettem papírra, hogy némi ízelítőt adjak elhivatottságomból.

 

Amikor belép szalonunkba egy vendég, úgy érezheti magát, mint egy gyerek a játékboltban. Azt sem tudja, hogy a szinte egyedülálló, széleskörű szolgáltatásunkból melyiket válassza. Nos én megpróbálok segíteni. Sokan gondolhatják, milyen jó nekem, hisz ott vagyok a szépségápolás kellős közepén. Igen! Bizonyos szempontból jó, hisz ahhoz, hogy hitelesen, őszintén tudjam ajánlani szolgáltatásainkat vendégeinknek, ki kell próbálnom, de sajnos az idő mindig közbeszól.

Legnagyobb ellenségünk az öregedés és a tulsúly, melyekkel -többféle módon - hatékonyan szállunk harcba, s győzedelmeskedünk felettük. A számtalan lehetőség közül,- most - hármat kedvelek leginkább:

- Első a tű nélküli mezotáripiás kezelés. Különböző hatóanyagokat felhasználva, szívből ajánlom mindenkinek. Kipróbáltam, nagyon-nagyon jó! Munkára fogja az ellustult - petyhüdtséget, ráncokat okozó - sejteket. Kezelés után a bőr megtelik élettel, fiatalsággal. Egy kezelés - szerintem Nyíregyházán egyedülálló készülékünkkel - 4 fázisból áll. (részletek az elektrokozmetikánál)

- A másik kedvencem a holttengeri hatóanyagokat tartalmazó - kőolajszármazék mentes -Thalmer Thalasso arckezelés. Sajnos nekem csak egyszer sikerült kipróbálnom, de látom vendégeink arcát s rajtuk az elégedettséget egy-egy kezelés után. Néhány vendégünk kizárólag ehhez a kezelésünkhöz ragaszkodik, erre esküszik.

- A harmadik pedig az ultrahangos zsírbontás. Ez nem csupán egyszerű zsírbontás, hisz a kezelés 3 részből áll. Nem elég lebontani a zsírt, azt el is kell vezetni a nyirokrendszer irányába, s ha már lebontottuk a zsírt, a petyhüdt, lötyögős bőrt, feszesíteni is kell. Nagyon nagyon jó. (részletek a gépi testkezeléseknél)

 

.....de nem folytatom tovább, hisz kezdem én is úgy érezni magam, mint a gyerek, aki betéved a játékboltba és a sok sok játék közül nem tud választani:)

 

l

..................................

 

„….tiszta erőből nyár”

Őszintén bevallom, eddig a műköröm és én, elmentünk egymás mellett, nem igen szívleltem. Persze ettől függetlenül – éveken át - gondosan ügyeltem arra, hogy a kezeim, körmeim ápoltak, szépek legyenek. Nem csak azért, mert sok férfinak egy ápolt női kéz, köröm olykor többet jelent egy dögös rucinál, hanem mert – maximalista lévén - magamnak is jó érzés volt ránézni a kezeimre miközben pötyögtem a klaviatúrán. Ebből adódóan a vasárnap délutáni, esti szépítkezős program szoros hozzátartozója volt a manikűrözés, körömlakkozás. Volt, hogy a körömlakk színét naponta változtattam, mert ugye annak színben passzolnia kellett a másnapi öltözetemhez. Mit mondjak? Elég macerás és időigényes volt hétről hétre, napról napra végigcsinálni ezt a tortúrát, de a „szépségért…” ugye mindent.

Tavaly viszont - nyaralás előtt - Rita, a műköröm építőnk rábeszélt, erősítsük meg saját körmömetzselével. Előbb nyakaskodtam, erősen ellenálltam, majd végül rászántam magam. A kezeimet illetően ettől nyugodtabb nyaralásom még nem volt. Jól eső érzéssel néztem a kezemre valahányszor kijöttem a vízből. Korábbi nyaralásaim során a körmömről az első pár nap alatt lepergett a körömlakk, majd letört, berepedt, a víztől, sérülékeny lett, de most keményen állta a megpróbáltatást. Nyaralás végén örömmel konstatáltam, hogy megérte félredobni ellenállásomat, s engedni Rita nyomásának J

Sőt, most már – egyrészt mert kipróbáltam, másrészt haladva a korral - azt is megértettem, hogy mekkora különbség van köröm és műköröm, de műköröm és műköröm között is. Az extrémtől a természetes hatásig borzasztóan széles a skála, a lehetőség. Én a természetes hatás híve lettem, de megbarátkoztam a vagány, extrém formákkal is és csodálattal figyelem, amíg „kuckónkban” egy-egy extravagáns forma megszületik.

Nyaralás előtt, a bőr, a test is megérdemel egy picinyke kényeztetést, hisz eddig a ruha sok mindent eltakart, megvédte bőrünket a káros behatásoktól. Ezek a ruhadarabok viszont lekerültek, a szekrény mélyében pihennek, s helyüket felváltották a „sok mindent” megmutató nyári hacukák. S ha már megmutatjuk, legyen szép! Jó közérzetünk, jól ápoltságunk érdekében, néhány kozmetikai, bőr, haj és testápoló kezelésnek, célszerű alávetni magunkat.

Nyaralás előtt, mindenképp szabaduljunk meg a pattanásoktól, miteszerektől, tehát javasolt egy nyomkodásos arckezelés, majd egy alapos hidratálás. Talán a legkellemetlenebb kozmetikai lépés a szőrtelenítés, de sajnos ahhoz, hogy a strandon – vagy az utcán egy mini szoknyában - jól érezzük magunkat, nincs mese, meg kell tennünk.Hajlamosak vagyunk kevésbé odafigyelni hajunkra, pedig ha jól belegondolunk, talán hajunk van legjobban kitéve a napfény, a víz, káros hatásainak. Szerencsénkre, ma már erre is van segítség. Különböző pakolásokkal erősíttethetjük hajunkat – ezáltal megvédve a nap káros hatásaitól - és egy praktikus frizura segítségével a nyaralás alatt is vonzó külsővel kápráztathatjuk el párunkat, s kortyolgathatjuk a jeges teát, vagy éppen egy színes, vidám koktélt.

Tudom, hogy a fodrászához és kozmetikusához talán hűségesebb az ember, mint a párjához, hisz hosszú évek során már-már barátság, bizalmas kapcsolat alakul ki közöttük. A fodrász ismeri a vendég haját, stílusát, a kozmetikus a bőrét, viszont azt is tudom, milyen az, amikor – főleg nyaralás, vagy bármilyen esemény előtt, időhiányban szenvedve – egyik helyről rohannunk kell a másikra, előtte persze időt egyeztetni a körmössel, fodrásszal, kozmetikussal stb. Merjünk váltani! Annál jobb dolgot el sem tudokképzelni – már ezen a téren – hogy az ember egy helyen mindent megkaphat. Nem kell rohangálnia, elég egy telefon, s a többit nyugodtan rábízhatja a szakemberekre. Ha váltunk, legyen bátorságunk viszont ahhoz is, hogy megmondjuk az új kozmetikusnak, fodrásznak elképzelésünket, s nyugodtan tegyük szóvá, ha nem vagyunk megelégedve azzal, amit kaptunk. Azonban ne várjunk ugyan olyan frizurát egy új fodrásztól, mint az előzőtől, aki hosszú évek során kezelte hajunkat, hisz -szerencsére - nincs két egyforma szakember.

Korábban már írtam a napozásra való felkészítő kezelésről. Ez olyannyira új dolog, hogy – bár nagyon hasznos - az országban is csupán pár szalonban, szállodában alkalmazzák. Mindenkinek javasolt, de az érzékeny bőrűeknek, s azok számára viszont, akiknek sok az anyajegy a testükön, akik hajlamosak amájfoltok, a napallergia kialakulására, elengedhetetlen. Figyeljünk oda magunkra, tegyünk egy lépést ezzel is egészségünk érdekében.

Örök probléma, a hasunkon, combunkon és fenekünkön lerakódott zsír. Talán ettől a legnehezebb megszabadulni. Nyaralás előtt igyekszünk mindent bevetni, mindenféle bogyókat bekapkodni, ezektől remélve, a segítséget, de egyik pillanatról a másikra nem szabadulhatunk meg attól a „szalonnától” amit hónapok, sőt évek során kemény munkával, nassolással, összegyűjtöttünk. Gyors segítséget, talán az ultrahangos zsírbontás „zsírleszívás szike nélkül” - mozgással és szénhidrátmentes diétával egybekötve – hozhat. Én már kipróbáltam! Fantasztikus! Csak az a fránya édesség ne lenne olyan csábító! Na ehhez kell igazán az ellenálló kitartás, akaraterő! …és nekünk ugye, abból sok van!Készüljünk együtt a nyárra!

 

R. Szép Ildikó
(Dejavu 2010. júniusi szám)

_____________________

.......kis nosztalgia

A minap pakolászás közben, kezembe akadt egy csomag, amit költözéskor csak vittünk magunkkal anélkül, hogy megnéztük volna, mit rejt a barna papírdoboz. Most, kissé unottan, de hírtelen rám törő kíváncsiságtól vezéreltetve, feltéptem a ragasztót, lássuk, milyen meglepetést tartogat számomra a megsárgult karton. Nos, nem tagadom kicsit meghatódva, fátyolos tekintettel vettem kezembe az apró „kacatokat”, az ifjúkori szerelmem boldog pillanataira emlékeztető apró, jelentéktelennek tűnő, kincseket. Egy megviselt szalvétát, melyre – annak idején - egy gyertyafényes vacsora közben - más papír híján – rajzolgattuk első lakásunk vázlatait. A kicsit megkopott esküvői meghívónkat, melyen egy kislány és egy kisfiú vidáman integet. A házasságkötői esküvői emléklapot, a meghívott vendégek aláírásával, dísztáviratokat és sok-sok apróság között, végül egy esküvői fotót, egy gyönyörű, boldog tekintettel, egy gyémántként csillogó szempárral, tele ábránddal, boldogsággal, szerelemmel. Ez voltam én! Majd a fotót megfordítva, az alábbi írást találtam.

"Eljön az, az idő, amikor fel fog tűnni, ha a tükörbe nézel, hogy az a csillogás, ami egykor a szemedben volt, már régen eltűnt. Már nem úgy látod a világot, mint egykor, már nem várod a csodákat, pusztán a sivár és kopár tényeket, amik villámként képesek átcsapni rajtad. De téged ez már cseppet sem izgat. Tudod nagyon jól, hogy ez a világ sajnos ilyen. Nem fogsz megbízni senkiben, és ezzel azt is képes vagy őrületbe kergetni, akit valójában szeretsz. Az ifjúkori szerelem már rég a múlté. Nem fog annyira lelkesíteni semmi a világon, mint régen, mert tudod, hogy semmi sem olyan fontos és nagyszerű, mint azt egykor hitted………"

Talán – joggal – emiatt, a néhány soros idézet miatt került a láda mélyére, a többitől elkülönítve ez az egyetlen esküvői foto! De félre a szentimentalizmussal!

Megérkezett a május, s vele a szerelem. Beindult a tavaszi zsongás, megkezdődött az esküvői szezon. Szombatonként bármerre is járok, mindenhol „menyasszonyi” autókkal, vidám, boldog társasággal találkozom.

Bárhogyan is nézzük, az esküvő az egyik legcsodálatosabb, legszebb, legvidámabb dolog életünkben, hisz két ember úgy érzi, megtalálta egymás mellett a boldogságot, egész életüket együtt szeretnék leélni. Ez az élet rendje, ez az élet értelme. Szerelem, szeretet, megértés!

Ahhoz, hogy ez a csodálatos nap, az esküvő napja minél emlékezetesebb, szebb legyen, ma már millió lehetőség kínálkozik a jegyesek számára. Időnként már-már a bőség zavara okozza a legnagyobb kihívást az ifjú párnak a meghívó, ruha, helyszín, virág, videós, fotós, dekorációs stb kiválasztásánál, hisz nyilvánvalóan mindenből, - az anyagi lehetőségekhez képest - a legjobbat, a legszebbet szeretnék. Mindez szoros tartozéka a nagy napnak, de a főszerep még is csak a menyasszonyé és a vőlegényé. Hiába a szép ruha, a csodálatos helyszín, ha az alak, az arcbőr, a smink, a dekoltázs, a köröm nem az igazi.
Egy jó kozmetikus, fodrász, körmös, szolárium, professzionális alakformáló gép csodákra képes!
Szalonunkban, a menyasszonyok számára összeállítottam három szépészeti csomagot – alap, közép és luxus kategóriában - a lehető legkedvezőbb áron, hogy mindenki az anyagi helyzetének megfelelően tudja kiválasztani a számára legkedvezőbbet. Ezzel szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy életük legszebb napján, csillagként ragyogjanak párjuk oldalán!

R. Szép Ildikó
(Dejavu 2010. májusi szám)

------------------------------A DINNYE

A nagy kánikulában a behűtött dinnye kiváló felfrissülést hoz. A nyár méregtelenítésre is igen alkalmas, mert ilyenkor sokkal több folyadékot kívánunk, mint télen. Aktiválhatjuk vízháztartásunkat, ezt a sejtek felgyorsult anyagcseréje is segíti. Zöldségekhez, gyümölcsökhöz pedig könnyen és olcsóbban juthatunk. Háromnapos léböjtöt ajánlunk.
 

A rendszeres gyümölcsfogyasztás a kiegyensúlyozott táplálkozás egyik alappillére. A zöldségekben és a gyümölcsökben rengeteg vitamin, ásványi só, nyomelem, anyagcserét aktiváló enzim és sok immunerősítő anyag van. Gyakorlatilag nem tartalmaznak zsírt és fehérjét, szénhidrátjukat pedig nagyon gyorsan megemésztjük: cukortartalmuk egyből a vérbe kerül, és azonnal energiát ad. A gyümölcsök rosttartalma magas, a pektin pedig megköti a koleszterint és a salakanyagokat. A gyümölcskúra tehát alaposan kitisztítja a bél nyálkahártyáját, „kitakarítja” az emésztőrendszert.

Kiváló folyadékpótló, rengeteg ásványi anyaggal
Kiváló folyadékpótló, rengeteg ásványi anyaggal

 

Élettani előnyei

Az érett dinnye erőteljes illatot áraszt, és a szárvégződésénél apró repedés látható. A görögdinnye legjobban meleg éghajlaton termeszthető, ha elég vizet kap. Vizelethajtó hatású, így a vese alapos tisztításához segít.

Különösen sok benne a C-vitamin, ami az immunrendszert erősíti, és növeli a koncentrálóképességet. Van benne B6-vitamin, amely segíti a szervezetbe került fehérjék feldolgozását és újrahasznosítását. Magas a folsavtartalma, amely fontos a keringés zavartalan működéséhez, a növekedéshez és a haj szépségéhez.

A színes dinnyehúsban sok a karotin, amely a szervezetbe jutva A-vitaminná alakul át, így serkenti az agyműködést, és fokozza az idegsejtek tápanyagellátását. Likopin- és karotintartalma rákmegelőző hatású.

Ásványi anyagok tárháza, aktiválja a szexuális hormonokat, fokozza a libidót: az idegsejtek működéséhez és a szexualitás zavartalanságához szükséges mangánt tartalmaz. A görögdinnyében a vérképzéshez és a sejtlégzéshez szükséges vas is megtalálható.

A sárgadinnye magas karotin- és C-vitamin-tartalma is védi a szív koszorúereit. A benne lévő kálium csökkenti a magas vérnyomást, s a nátriummal együtt az idegrendszeri jelek továbbítását, az izom-összehúzódás elindítását, a szívritmus és a vérnyomás szabályozását végzi. Az adenozin pedig lassítja a véralvadást, ezáltal véd a trombózis ellen.

Bármelyik dinnyét választjuk, a gyümölcsöt – a szokással ellentétben – étkezés előtt együk. A még üres gyomorba kerülő fontos anyagok így könnyebben felszívódnak, s a benne lévő savak és rostok élénkítik a bélmozgást, elősegítve az emésztést. A dinnyét sokféleképpen feldolgozhatjuk: húsát apró kockákra vágva és tálba téve salátaként tálalhatjuk, ízesítéséhez friss mentát ajánlunk, más gyümölcsökkel is jól összeillik, vegyes gyümölcssalátának. A görögdinnyének még a magja is felhasználható: megpirítva ízletes rágcsálnivaló. Sárgadinnyéből finom turmix készíthető tejjel és vaníliás cukorral.

 

Méregtelenít és vitalizál is a dinnye
Méregtelenít és vitalizál is a dinnye

 

Méregtelenítés

A dinnye 95 százaléka víz, így kiváló méregtelenítésre. A dinnyekúra megfiatalítja szervezetünket, és fogyókúrához is ideális program. A vitaminok és ásványi anyagok a keringés útján eljutnak életfontosságú szervekhez, minden egyes sejthez. Fiatalító, jótékony hatásukat mindenütt kifejtik, a csontokban, a fogakban, a szemben, a bőrben, a hajban, a körmökben.

 

Tippek
A görögdinnyét hűtőben kell tárolni, mert szobahőmérsékleten gyorsan megromlik. A megkezdett görögdinnye friss marad, ha fóliával letakarjuk. A sárgadinnyét tartsuk szobahőmérsékleten, és csak fogyasztás előtt fél órával hűtsük le. A hideg ugyanis enyhén szívóssá teszi a húsát, és elveszi a zamatát.

Tarthatunk egynapos dinnyekúrát is, de az ideális a háromnapos méregtelenítés. Ilyenkor a gyümölcsön, az ásványvízen és a teán kívül alig fogyasszunk szilárd táplálékot. Mivel a folyadékháztartásunk rendben van, közérzetünk és állóképességünk sem romlik. A kúra közben jótékony hatású a szauna, a masszázs, és naponta legalább egy óra intenzív mozgás. Három nap múlva szinte újjászületünk!

A dinnyediéta receptje

A kúrát megelőző napon felkészíthetjük szervezetünket a tehermentesítő napokra. Ilyenkor már csak könnyebb ételek kerüljenek a tányérunkra, és vacsora előtt igyunk meg egy pohár lenmagos vizet (2 evőkanál lenmagot keverjünk el 3-4 deciliter vízben)!

Az ideális esetben három napig tartó léböjt idején reggelire együnk egy szelet barna kenyeret egy kis vajjal, mellé 2 evőkanál sovány túrót, amelyet retekkel, zöldfűszerrel ízesíthetünk. Ebédre, uzsonnára, vacsorára pedig dinnyét, dinnyét, dinnyét, mennyiségi korlátozás nélkül!

Mellé bőségesen igyunk (legalább 1,5–2,5 liter) nátriumszegény, szénsavmentes ásványvizet és gyógyteát. Kávé helyett igyunk koffeinmentes italt vagy fekete teát, de cukor helyett édesítőszerrel és egy kevés sovány tejjel fogyasszuk!

Rengeteg jó tulajdonsága mellett laktat is, így a kúra nem megerőltető
Rengeteg jó tulajdonsága mellett laktat is, így a kúra nem megerőltető

 

 

 ....................................
Ajánlott böngészők: Mozilla Firefox; Opera